Kinetoterapia
este un ansamblu de tehnici si metode, ce au la baza exercitiul fizic, in vederea atingerii, atat a unor scopuri profilactice, cat si recuperarea medicala propriu-zisa.Kinetoterapia are o insemnatate majora atat in recuperarea unor afectiuni ale aparatului locomotor, cat si in tratarea diverselor suferinte ale organelor interne, afectiuni neurologice, reumatice, ortopedice, cardiace sau respiratorii si chiar metabolice sau digestive.
Exista doua tipuri de kinetoterapie: kinetoterapia de recuperare si kinetoterapia profilactica.
Kinetoterapia profilactica
Urmareste mentinerea starii de sanatate sau oprirea cronicizarii unei boli, atat prin intermediul exercitiilor fizice, cat si prin masaj medical sau prin intermediul tehnicilor de relaxare.
Kinetoterapia de recuperare
Urmareste, prin intermediul miscarii, refacerea functiilor organismului diminuate in urma unor traumatisme sau in urma unor boli.

Programele de kinetoterapie sunt special concepute tinand cont de constitutia pacientului, varsta, afectiunea pe care o are, tipul de activitate pe care il desfasoara, stadiul de evolutie a bolii, existenta altor afectiuni.
Kinetoterapeutul este cel care evalueaza pacientul din punct de vedere motric si muscular si alege programul de exercitii potrivit pentru stimularea muschilor acestuia, in cazul in care abilitatile sale motorii au fost afectate de o boala sau de un accident.
Prin intermediul exercitiilor de gimnastica medicala, este vizata redobandirea fortei musculare si a capacitatii de a face efort, redobandirea controlului si a echilibrului muscular si imbunatatirea legaturii dintre creier si muschi. In cazul in care un muschi este afectat ireversibil, se urmareste antrenarea altor muschi care sa preia partial din functiile celui afectat.
Beneficiile Kinetoterapiei
– reduce sau elimina durerea si procesul inflamator
– restabileste amplitudinea articulara pe toate unghiurile de miscare
– redobandeste forta musculara necesara
– imbunatateste mobilitatea
– creste masa musculara
– ajuta la reabilitarea neuromusculara
– are rol in redobandirea echilibrului
– duce la recastigarea reflexelor posturale
– duce la recastigarea dexteritatii
– creste rezistenta la efort
– amelioreaza tonusul muscular
– recupereaza forta musculaturii afectate cu mentinerea fortei musculaturii neafectate
– ajuta la recuperarea dupa un accident vascular cerebral sau un atac de cord
– ajuta la recuperare in caz de artrita sau de osteoporoza
– trateaza deficiente nutritionale
– trateaza tulburari nervoase
– imbunatateste abilitatile de invatare.