Telefon

0724261814

Email

contact@synergetic.ro

Program

Luni-Vineri: 10.00 - 20.00

Beneficiile si importanta masajului in viata omului modern

Masajul este una dintre cele mai vechi si mai simple terapii cunoscute de om. Se pare ca cea mai veche atestare documentare este din anul 2700 i.e.n. in China “Cartea de medicină internă a Impăratului galben”.

Alte marturii vin din India prin medicina lor traditionala Ayurveda, in care sunt prezentate toate procedeele de masaj folosite de brahmani. Egiptul antic ne vorbeste prin papirusuri, inscriptii si picturi rupestre.

Asiria, Persia, Babilon foloseau masajul pentru vindecarea si recuperarea razboinicilor. In Grecia antica (Hipocrat si Galenus) si Imperiul Roman, masajul va cunoaste o mare inflorire.

Revenind la societatea contemporana, aceasta desi are avantaje multiple (cum ar fi un inalt grad de civilizatie, dezvoltarea stiintifica, tehnologie avansata care usureaza mult viata omului) este totodata responsabila si pentru generarea unei game largi de maladii, dintre care cele mai raspandite sunt legate de sistemul osos si de sistemul muscular. De aici, nu mai este decat un mic pas pana la alte tulburari morfo-functionale.

Viata omului modern se derulează în ritmuri alerte si într-un cadru cu totul nou fată de generatiile anterioare. Viata în orasele moderne, supraaglomerate si poluate, solicitările fizice si mai cu seamă psihice, viata într-o continuă competitie, fac ca omul zilelor noastre să se îndepărteze tot mai mult de viata trăită doar cu câteva generatii mai înainte.

Viata omului modern este într-o permanentă stare de stres.

Partea buna este ca, in ultimele cateva decenii, s-a redescoperit aceasta tehnica milenara a vindecarii prin intermediul atingerii, cunoscuta sub numele de masaj.

 In teorie, aproape toate definitiile date masajului, descriu un procedeu cu actiune mecanica exercitata de un terapeut asupra unui pacient.

 Cel mai simplu, putem defini masajul ca o forma de terapie prin atingere. Scopul masajului este deopotriva unul profilactic- el reprezinta o metoda eficienta de prevenire a bolilor, prelungire a vietii si incetinirea proceselor de imbatranire- cat si unul terapeutic, fiind o metoda de tratament curativ al diferitelor afectiuni si dezechilibre patologice din organismul uman.

Beneficiile masajului

  • eliminarea stresului si a oboselii;
  • atenueaza durerile si crampele musculare, creşte performanţa musculară, prin creşterea conductibilitătii, a excitabilităţii şi a contractibilităţii, prin creşterea elasticităţii muşchilor;
  • imbunatateste circulatia singelui si a limfei, astfel favorizand schimburile nutritive prin creşterea aportului de sânge si evacuarea mai eficientă a reziduurilor;
  • ajuta la eliminarea toxinelor din organism;
  • imbunatateste digestia, prin masajul peretelui abdominal apar efecte directe mecanice cu reglarea secreţiei / excreţiei şi motilităţii viscerelor;
  • tonifierea pielii, reface elasticitatea şi supleţea;
  • intarirea sistemului imunitar;
  • imbunatatirea puterii de concentrare;
  • inducerea unui somn odihnitor;
  • creeaza relaxare generala in organism.

Mult prea des avem tendinta de a ne fi teama sa ne atingem unii pe altii. Si totusi, din ce in ce mai mult, cercetarile stiintifice demonstreaza extraordinara eficacitate a atingerii, iar atingerea este Esenta masajului. Masajul este o extrapolare a unor gesturi pe care toti le facem instinctiv. Ne mangaiem fruntea atunci cand suntem obositi sau ne doare capul, ii mangaiem pe copiii nostri pe cap sau pe obraji ca sa-i linistim, strangem mana unui prieten pentru a ne exprima bucuria de a-l revedea sau pentru a-l consola si frecam o zona dureroasa in care exista tensiuni sau unde tocmai ne-am lovit.